GENOMINEERD

Enkele weken geleden werd de vereniging gevraagd om ideeën in te dienen op het gebied van cultuurhistorisch landschapsbeheer. Een initiatief van Landschapsbeheer Utrecht om herstelprojecten te stimuleren tot behoud van het natuurlijk en cultureel erfgoed. Alle historische verenigingen van Utrecht konden meedoen en ook één Gelderse: Oud Scherpenzeel.

Wij dienden zeven ideeën in.

In Scherpenzeel:

  1. De restauratie van de schietbaan.
  2. Het schoonmaken van de Lunterse Beek bij de Koepel.
  3. Het ophalen van een aspergebed aan de Oude Barneveldseweg.
  4. Het doortrekken van de Lambalgerkeerkade tot aan het Valleikanaal.

In Woudenberg:

  1. Het opschonen van een heideveld nabij boerderij Wittenberg.
  2. Het opschonen van de gracht rond voormalig Huis Lambalgen.
  3. Het opnieuw uitgraven van de gracht rond boerderij Oudenhorst.


Tot onze grote verrassing werd het laatste idee, de gracht rond Oudenhorst, genomineerd voor de ‘Win je landschap terug’-prijs. Waar nu de boerderij Oudenhorst staat, aan de Oudenhorsterlaan, stond vroeger het kasteel Oudenhorst. Voor en naast de boerderij ligt nog een gedeelte van de oorspronkelijke gracht. Het uitgraven ervan zou een stukje cultuurhistorie doen herleven.

Op 20 mei jl. was de prijsuitreiking op een bijeenkomst bij kasteel Maarsbergen. Naast enkele bestuursleden waren ook de bewoners van Oudenhorst, de familie Göbel, hierbij aanwezig. Gedeputeerde Kok maakte de uitslag bekend. Er waren 32 inzendingen waaruit drie genomineerden waren geselecteerd. Helaas voor Oud Scherpenzeel ging de prijs naar Breukelen, dat een oud jaagpad langs een kanaal wilde herstellen.

Inmiddels heeft Landschapsbeheer Gelderland ook een dergelijke wedstrijd uitgeschreven. Natuurlijk doen we hier ook aan mee.