Terugblik op de carrière van ex-profwielrenner Matthijs de Koning.

De finish van de Tour de France is op zondag 29 juli geweest. Veel renners hebben om allerlei redenen de finish niet bereikt. Het uitrijden van de belangrijkste wielerwedstijd van het jaar is op zich al een prestatie van formaat. Matthijs de Koning, Scherpenzeler en voormalig beroepswielrenner, heeft dit in het verleden ook eens gepresteerd. Oud Scherpenzeel blikt terug op de carrière van deze Scherpenzeelse ex-topsporter.

Matthijs de Koning wordt op 18 maart 1949 geboren op de Willaerlaan in Scherpenzeel. Hij is de jongste uit een gezin van vier kinderen. Matthijs heeft één broer en twee zusters. Zijn vader werkt bij bandweverij “De Driekleur”. Als Matthijs zes jaar is, verhuist het gezin naar de Plataanlaan, waar Matthijs zeventien jaar woont. Op jonge leeftijd gaat Matthijs, die in die tijd Matti wordt genoemd, voetballen bij voetbalvereniging Scherpenzeel. Met leeftijdsgenoten worden na schooltijd en in de vakanties wielerwedstrijdjes gehouden. Met hen gaat Matthijs ook bij de Tour de Junior in Achterveld kijken. Geïnspireerd door de prestaties van andere Scherpenzelers bij dit wielerevenement doet hij in 1964 voor de eerste keer op een gewone fiets mee aan deze wielerwedstrijd. Om het volgende jaar op een echte racefiets te kunnen meedoen, gaat Matthijs een paar uur in de week als kegelopzetter in Hotel Café “De Zwaan” aan het werk. Voor 95 gulden koopt hij zijn eerste tweedehands racefiets. Hiermee wint hij in 1965 de Tour de Junior in de leeftijdscategorie van 16-jarigen. Zijn ouders gaan ervan uit dat hiermee een einde is gekomen aan de wielerloopbaan van Matthijs, omdat hij het volgende jaar vanwege zijn leeftijd niet meer in de Tour de Junior mag starten. Niets blijkt minder waar.

De overwinning is voor Matthijs pas het begin van een schitterende wielercarrière bij de nieuwelingen, de amateurs en de profs. Met nog enkele andere Scherpenzeelse wielrenners wordt Matthijs lid van de Ren- en Toerclub “Amersfoort”. Bij het Nederlands Kampioenschap Wielrennen op de weg op het circuit van Zandvoort behaalt hij in 1967 de derde plaats. De Scherpenzeelse renners vallen tijdens de wedstrijden op door hun enorme strijdlust. Organisatoren van wedstrijden zien hen dan ook graag aan de start verschijnen. Buiten de wedstrijd zijn de jongens vrienden, maar tijdens de wedstrijd strijden ze op het scherpst van de snede om de podiumplaatsen. Niet zonder succes. Ter gelegenheid van de viering “25 jaar droog” wordt in 1967 in de Noordoostpolder een wielerdriedaagse voor provincieploegen verreden. In de ploeg van de provincie Utrecht, die bestaat uit zes renners, zijn behalve Matthijs ook de Scherpenzelers Jan Vlastuin en Arnold Voogt opgenomen. De ploeg wordt tweede en in het individuele klassement eindigt Matthijs als eerste. In de twee jaar dat hij als nieuweling actief is, finisht Matthijs zes keer eerste. Op 1 januari 1968 stapt Matthijs over naar de amateurs. Hij wordt opgenomen in de wielerploeg van Amstel Bier. Voor de kosten van kleding en fietsen hoeft hij voortaan niet zelf meer op te draaien. Zijn ploegleider is Herman Krott. Aan hem bewaart De Koning goede herinneringen. Een betere ploegleider dan Krott heeft hij niet meegemaakt. Naast Arnold Voogt maken ook Joop Zoetemelk en Fedor den Hertog deel uit van deze ploeg. Het debuut als amateurwielrenner verloopt gelijk succesvol. In de Ronde van Gelderland eindigt Matthijs als vierde. Vooral tijdens meerdaagse etappewedstrijden komt De Koning goed tot zijn recht.

De Westbrabantse Pijl in Breda verloopt wel heel merkwaardig voor Matthijs. Drie kilometer voor de finish zit hij samen met o.a. Joop Zoetemelk en Jan van Katwijk in de kopgroep als hij ongelukkig ten val komt en zijn fiets zo zwaar beschadigd is dat hij er niet meer op kan fietsen. Van een toeschouwer leent hij een damesfiets, waarmee hij nog als achtste over de streep komt. De volgende dag staat Matthijs met damesfiets en het shirt van sponsor Amstel Bier pontificaal voorop in De Telegraaf. Een prachtige reclame voor het biermerk, die blijkbaar zijn uitwerking niet heeft gemist. Aan het eind van het jaar krijgt Matthijs als dank voor deze toevallige reclame als extraatje een envelop met drieduizend gulden van het bierconcern.

De Koning komt in 1969, 1970 en 1971 als deelnemer van Olympia’s Tour door Nederland aan de start. In 1970 wordt hij derde als lid van de Nederlandse militaire ploeg. Tijdens deze wedstrijd rijdt hij als militair tegen zijn ploeggenoten van Amstel Bier. Herman Krott houdt hem niet tegen als hij zijn ploegmaats op achterstand rijdt. Zijn opvallende prestaties ontgaan ook de bondscoach van de K.N.W.U. Joop Middelink niet. Hij selecteert Matthijs voor verschillende buitenlandse klassiekers. Op het Engelse eiland Man wordt hij zevende; in Luxemburg wint Matthijs de Grand Prix Bel-Air in 1969, terwijl hij in hetzelfde jaar ons land als amateur vertegenwoordigt bij de Tour de l’Avenir (Ronde van de Toekomst) in Frankrijk. Joop Zoetemelk wint en Matthijs dwingt veel respect af door zijn strijdlustige en sportieve manier van koersen. Van de K.N.W.U. ontvangt hij per brief complimenten “…vanwege uw sportieve en waardige houding, uw inzet en teamgeest en de wijze waarop u als vertegenwoordiger van de K.N.W.U. bent opgetreden”.

De grootste en mooiste overwinning die Matthijs de Koning als amateur op 20-jarige leeftijd heeft behaald, is ongetwijfeld de glorieuze zege in de Ronde van Oostenrijk in 1969. Samen met Wim Prinsen, Harry Jansen en Joop Zoetemelk maakt Matthijs deel uit van de nationale ploeg. Joop Zoetemelk is favoriet voor de eindzege van de zware etappewedstrijd waarin veel beklimmingen zijn opgenomen, maar moet na een paar dagen koersen zijn leiderstrui overdragen aan Matthijs de Koning. De sportieve Zoetemelk, die geen kans meer maakt op de overwinning, treedt vervolgens op als knecht voor Matthijs. De lauwerkrans die hem wordt omgehangen bij de huldiging heeft hierna nog maanden in de etalage van fietsenmaker en voormalig ploegleider Henny Renes gelegen.

Winnaar Ronde van Oostenrijk 1969 Een andere prestigieuze wedstrijd is het Circuit des Mines in Frankrijk. De eerste keer dat Matthijs hieraan meedoet in 1969, wordt hij derde in het eindklassement en wint hij het berg- en puntenklassement. In 1971 kan Matthijs als winnaar van het eindklassement van het Circuit des Mines weer een zege aan zijn palmares toevoegen. Tussendoor wint hij in 1970 de Omloop van de Baronie in Breda. De laatste amateurwedstrijd die Matthijs wint, is de Ronde van de Haarlemmermeer in 1971.

Kees Pellenaars, ploegleider van de profwielerploeg Goudsmit-Hoff, contracteert Matthijs de Koning op 1 juni 1971, nog net op tijd om te kunnen meedoen aan de Tour de France. Matthijs is de enige amateurwielrenner die dat jaar overstapt naar de profs. Ploeggenoten zijn o.a. Wim Prinsen, Jan van Katwijk en Gerben Karstens. Als voorbereiding op de Tour wordt de Ronde van Zwitserland gereden. Op 26 juni 1971 gaat de Tour de France in Mulhouse van start met Matthijs als deelnemer. Hij is de eerste en tot nu toe enige Scherpenzeler die als renner aan dit wielerevenement heeft meegedaan. Circuit des Mines 1969. Joop, Matthijs en Arnold

Meedoen aan de Tour is zowel geestelijk als lichamelijk erg zwaar. Matthijs staat vaak om half zes ’s morgens op voor het ontbijt om vervolgens nog even te rusten. Hierna, in de vroege morgen voor de start, wordt er in die tijd een biefstuk met rijst of spaghetti gegeten. Vaak in de brandende zon en regelmatig bergopwaarts koersen de renners naar de volgende etappeplaats om ‘s avonds in het hotel te eten en zich te laten verzorgen door de soigneur. Stelregel is dat een wielrenner moet fietsen of liggen. Lopen of andere arbeid verrichten is uit den boze. De ploegleider bemoeit zich nauwelijks met het welzijn van de renners. Bij de amateurs is Matthijs dat wel anders gewend. Herman Krott beurt de renners op bij teleurstellingen. Pellenaars maakt nooit een praatje met hen. De wereld van de profwielrennerij is keihard. Alleen winnaars tellen mee. Kamergenoot van Matthijs is Jan Krekels. Matthijs heeft de Tour uitgereden en is op 18 juli 1971 als 74 e in Parijs geëindigd. Winnaar Circuit des Mines 1971 Winnaar van de 58 e Tour de France is Eddy Merckx gevolgd door Joop Zoetemelk op de 2 e plaats. Het jaar daarna doet Matthijs niet mee aan de Tour de France. Hij is van wielerploeg veranderd en rijdt nu voor de Belgische ploeg van Beaulieu Flandria.,waar hij wordt herenigd met zijn oude ploegmaat Joop Zoetemelk.Ook Jan Janssen maakt deel uit van deze ploeg. In de GP Antibes wordt Matthijs derde, terwijl hij zeventiende wordt in de Amstel Gold Race. Na één wielerseizoen verlaat Matthijs de ploeg om in 1973 te gaan rijden voor Canada Dry-Gazelle, de ploeg van ploegleider Ton Vissers. Aan deze ploegleider heeft Matthijs weinig plezier beleefd. Het salaris waarop de renners recht hebben, wordt niet of veel te laat betaald. Net voor de proloog van de Tour de France van 1973 weigeren de renners van Canada Dry-Gazelle van start te gaan, tenzij Ton Vissers alsnog de achterstallige betalingen voldoet. Op het laatste moment ontvangen de wielrenners hun geld. Na controle van de cheques gaan zij toch van start. De 60 e editie van de Tour start in Scheveningen. In het tweede deel van de 1 e etappe van Rotterdam naar St. Niklaas wordt Matthijs de Koning vijfde. Dit is zijn hoogste klassering tijdens de Tour de France. De mooiste ritten van de Tour vindt Matthijs de lange ritten en de bergetappes, tenminste als je goed rijdt, als je slecht rijdt zijn dergelijke ritten het ergste dat je kan overkomen. Sprinten gaat Matthijs iets minder goed af.

Helaas heeft hij de Tour deze keer niet mogen uitrijden. Vanwege het zich optrekken aan de materiaalwagen worden hij en vele anderen na de twaalfde etappe uitgesloten van verdere deelname. Geen enkele Fransman wordt gediskwalificeerd, terwijl meerdere Fransen dezelfde overtreding hebben begaan… Ronde van Nuland. Matthijs op de voet gevolgd door Arnold Voogt

Met het einde van de Canada Dry-Gazelle wielerploeg, komt in 1973 op 23-jarige leeftijd ook een einde aan de profcarrière van Matthijs de Koning. Achteraf vindt Herman Krott dat hij Matthijs op te jonge leeftijd naar de profs heeft laten gaan. Na zijn loopbaan als beroepswielrenner mag De Koning twee jaar niet als amateur aan wedstrijden deelnemen. Hierna heeft hij niet veel wedstrijden meer gereden. hijs en twee ploegmaats. Links Jan Janssen, rechts Joop Zoetemelk 1972

Het bloed van sportman De Koning kruipt waar het niet gaan kan. Op 34-jarige leeftijd gaat Matthijs zich toeleggen op het lopen, fietsen en zwemmen van triatlons. Ook in deze tak van sport is hij succesvol. Hij neemt vier keer deel aan de Nederlandse Kampioenschappen Lange Afstand triatlon in Almere. In 1987 wordt hij tweede en neemt dan de 7 e plaats op de wereldranglijst in. Als veteraan doet Matthijs in dat jaar mee aan de wereldkampioenschappen in Nice, waar hij tweede wordt.

De nu 58-jarige ex-profwielrenner heeft tegenwoordig geen tijd meer om veel aan sport te doen. Zijn eigen metaalbewerkingsbedrijf neemt heel veel tijd in beslag. U moet echter niet vreemd opkijken als u Matthijs, nadat hij is gestopt met werken weer door het dorp ziet rennen. Matthijs in de Tour van 1973

 4e van links Matthijs, in het midden Joop Zoetemelk, 3e van rechts Arnold Voogt

Militaire amateurploeg 1970. Geheel rechts Matthijs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amateurploeg Amstel Bier. Links Herman Krott, naast hem Joop Zoetemelk, precies in het midden Arnold Voogd, Matthijs 4e van rechts