Hans Blankenberg Memorial Tour


Zaterdag 14 september zal de Memorial Tour die gereden wordt als eerbetoon aan de op 10 september 1944 vermoorde verzetsstrijder Hans Blankenberg ook Scherpenzeel aandoen.

Hans Blankenberg was koerier en bracht berichten van het verzet over van de ene naar de andere verzetspost. In Scherpenzeel was Post 3 RVV (Raad Van Verzet) aan de Vlieterweg. Op 10 september 1944, nu 75 jaar geleden, werd de pas 23-jarige Blankenberg aangehouden op de Brinkkanterweg en op het gemeentehuis in Scherpenzeel verhoord. ’s Avonds werd hij door de Duitsers afgevoerd en onderweg naar Arnhem bij Ederveen doodgeschoten.

De Memorial Tour zal verschillende locaties aandoen waar Blankenberg in de oorlogsjaren verbleef of regelmatig kwam. Drieëntwintig historische legervoertuigen die aan de tour meedoen starten ’s morgens in Elspeet en zullen rond 12.45 uur in het park bij ’t Koetshuis aankomen en daar parkeren. De deelnemers, onder wie verschillende familieleden van Hans Blankenberg uit Amerika, lopen naar het verzetsmonument bij ’t Foort waarop ook de naam van Hans Blankenberg staat geschreven. Om 13.30 uur is de herdenkingsceremonie. Burgemeester Harry de Vries zal daar een korte toespraak houden en een krans leggen. Iedereen is van harte welkom bij de herdenking. De voertuigen kunt u in ‘t park bekijken. Rond twee uur vertrekt de colonne weer richting Elspeet. Tegelijkertijd is ’t Koetshuis geopend waar u voor koffie en meer Scherpenzeelse historie terecht kunt.